Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesi Eskipazar Mahallesi'nde asfalt ve geleneksel beton yollara oranla maliyet tasarrufu sağlayan, buna karşılık dayanıklılık açısından çok daha güçlü olan Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol (SSB) uygulamasını başlattı. Ordu'da ilk defa uygulanan ve sıcak asfalttan yüzde 25 daha ucuz olduğu bilinen Silindirle Sıkıştırılan Beton Yol uzun ömürlü olması ve ham madde de dışa bağımlılığı ortadan kaldırması sayesinde hem iş gücü hem de maliyet avantajı sağlıyor.

"UZUN ÖMÜRLÜ VE TASARRUFLU"

Uygulama öncesi düzenlenen programda konuşan ve sıkıştırılmış beton ile yolların daha sağlam ve uzun ömürlü olacağını ifade eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, "Büyük bir çalışma yaparak avantajlı sistemi Ordu'muza kazandırıyoruz. Sıkıştırılmış beton yol uygulaması ile daha sağlam ve uzun ömürlü yollarımız olacak. Asfalt malzemesinin bitümünü biz dışardan alıyoruz. Bunun yerine ülkemizde üretilen çimento ile asfaltlarımızı yapmalıyız. Kendi ürünlerimiz ile yaptığımız yollar daha sağlıklı bir durumda olacak. Beton yolların özellikle sıkıştırılmış hali daha da avantajlı çünkü ulaşım sağlamak için çok beklemek gerekmiyor. Asfalttan daha uzun ömürlü olan böyle bir sistemi Ordu'ya kazandırmaktan dolayı mutluyuz. Halkımızın yaşam kalitesi daha çok artacak ve arabalarını çamurdan kurtarmış olacağız. Bu uygulama ile gece gündüz çalışıp 5 yılda yapılacak çalışmayı 1 buçuk yılda gerçekleştireceğiz. Biz yeniliklere ve teknolojiye açık bir belediyeyiz. Durmak yok yola devam. Sistemin Ordu'muz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"EN AZ 70 YIL ÖMRÜ OLACAK"

KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim üyesi Vefa Akpınar da Başkan Güler'e, "Şu an yapılan hesaplamalara göre minimum 70 yıl boyunca buraya yatırım yapmayacaksınız" dedi.

"TÜRKİYE ASFALT YOLU TERK EDİYOR"

Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol uygulamasının ilk denemesi 2004 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir yol ağında 8.1 km.lik alanda gerçekleştirildi. Bu işlemin ardından diğer yollara kıyasla 2-3 kat daha fazla ömürlü olduğu görüldü. Asfalt yolların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişirken, beton yolların ömrünün ise 15 ila 40 yıl arasında olduğu belirlendi.  

Ayrıca Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol'da normalden daha az çimento kullanılarak yapılıyor. Giresun, Tokat, Çorum, Amasya, Antalya, Eskişehir, Samsun, Kocaeli, Denizli, Tekirdağ, Bartın, Kırklareli, Edirne, Sinop, Kastamonu, Erzurum, Afyon ve Bolu illeri bu sistemi kullanmaya başladı. 

NASIL YAPILIYOR?

Yol yapımı ilk olarak taban zemini ve alttelem hazırlanmasıyla başlıyor. Ardından beton karışımı hazırlanıyor. Beton karışımın taşıma ve yerleştirme işlemlerinin ardından bu kez çelik ve lastik tekerlekli silindirlerle sıkıştırma işlemine geçiliyor. Son olarak beyaz renkli kür kimyasalı uygulanıyor ve bakımı yapılıyor. Gerektiğinde derz yapımı da uygulanabiliyor. 

Editör: TE Bilisim